Straff – førpremiere under Arendalsuka

I Halden fengsel sitter 250 menn, mange med lange dommer for drap, store narkosaker og grov vold. En gang i året velges noen få av disse ut for å være med på noe unikt: leve som munker. En avdeling av fengselet lukkes og fungerer som kloster i tre uker. 

Med kriminologi som faglig bakgrunn har jeg lest mye om fengselsvesenet og vært over gjennomsnittet interessert i kriminalomsorgen. Som filmelsker med fotobakgrunn satte jeg meg godt til rette med et forventningsfullt, men kritisk blikk. Vi følger fire menn som lever 21 dager i stillhet, med daglig 30 minutters mulighet for samtale.

Jeg minnes knapt en film som har berørt meg sterkere.

Et veiledningsprogram fra 1500- tallet

Tilbudet i Halden fengsel bygger på et gammelt veiledningsprogram fra den katolske kirke helt tilbake til 1500-tallet. Det uttrykker tro på menneskets indre drivkraft. I veiledning går deltakere gjennom mange eksistensielle spørsmål og ritualer.

Dette er Øystein Mamens debut som regissør. Han forteller historien i svart-hvitt og med en ro som inviterer publikum inn i en kontemplativ opplevelse. Historien fortelles både stilrent og vakkert, samtidig gjør det overraskende vondt å se mennesket bakenfor og deres dype smerte. Filmen gir et enestående innblikk i livet bak murene i et norsk høysikkeretsfengsel.

Panelsamtale med Maria Aasen-Svensrud (stortingsrepresentant AP),
Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet 
Andreas Ribe-Nyhus, tidligere retreatdeltager og
Marit Skartveit, retreatleder Frelsesarmeen.

Panelsamtale med Maria Aasen-Svensrud (stortingsrepresentant AP), Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Andreas Ribe-Nyhus, tidligere retreatdeltager og Marit Skartveit, retreatleder Frelsesarmeen.

Retreat ble vendepunktet

Filmen ble fulgt opp av panelsamtale der filosof Andreas Ribe-Nyhus forteller at retreat ble hans vendepunkt i livet. Ribe-Nyhus var drapsdømt og sonet tilsammen 9 år. Han erfarte å være objekt i det tradisjonelle fengsel med sikkerhet som hovedformål og lite autonomi. Retreat ryddet plass til åndelighet. Han mener retreat viser at vi har rammene innenfor det eksisterende system. Med idiologi kan innhold endres i retning det humane. Retreat gir mulighet til å hente ut noe godt, en mulighet for å gjøre opp for seg. Ribe-Nyhus erfarte å få tilgivelse og gå videre i livet. Han har senere skrevet doktorgraden Indre og ytre soning der han formidler sine erfaringer som innsatt.

Hvilken psykiatrisk institusjon kan tilby retreat?

Marit Skartveit fra Frelsesarmeen har jobbet 11 år som retreatleder. Hun forteller at deltakere får tilbud om retreat etter et godt tverrfaglig samarbeid mellom prester, ledelse og helsepersonell. Alle velger den veien de vil gå. Kommer hun i skade for å gi råd, ber hun alltid om unnskyldning. Gudsbegrepet hos deltakere kan være alt fra Kjærligheten, dypet av selvet, universet eller Allah. Det viktige er at deltakere får beholde sin egen overbevisning. Søkning til retreat er i dag større enn tilbudet.

Mine tanker går til psykiatrien hvor åndelighet nærmest er et fremmedord. Med et holistisk perspektiv er imidlertid mennesket både kropp, sjel og ånd. Vi må se menneskets eksistensielle behov, det er viktig for våre liv, særlig i livskriser. Åpne holdninger til eksistensielle spørsmål må få en naturlig plass i psykiatrien. Etter panelsamtalen spurte min makker i Hvite Ørn retreatleder om en må bli fengslet for å få tilbudet om retreat.

STRAFF hadde norsk og internasjonal premiere på filmfestivalene TIFF og Slamdance i januar. 28. august og 1. september får du anledning til å se filmen på Vega scene under Oslo Pix filmfestival.

Skribent: Anthonie Opsahl Schnell

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683