Følg historisk rettsak i Oslo tingrett 19-21. november!

Høyesterett7b-11.04-2024

Inger-Mari Eidsvik ble utsatt for umenneskelig behandling med tvangsmedisinering og isolering i perioden 1988-2016. For første gang klages staten ved Helse- og omsorgsdepartementet inn for menneskerettighetsbrudd i forbindelse med psykiatrisk tvangsbehandling i Norge. Det er satt av tre dager til rettsaken.

Møt opp og vis din støtte!

Eidsvik ble utsatt for gjentatte menneskerettighetsbrudd under tvungent psykisk helsevern over flere tiår. Likevel besluttet Høyesterett 3. mai i år at tvangen Eidsvik ble utsatt for i perioden 1988-2012 er foreldet. Søksmålet som fremmes handler om tvangstiltak i perioden 2013-2016.

Saken føres i Oslo tingrett 19-21. november klokka 9-16. Resepsjon informerer om hvilken sal saken føres. Dersom du bare kan noen timer, gir pauser deg mulighet for å følge rettsaken bare deler av dagen. Vi er flere fra Hvite Ørn og andre organisasjoner som kommer til å følge rettsaken.

Eidsvik fører saken for de unge

Saken har stor betydning, for i Norge tvangsbehandles flere tusen i psykisk helsevern hvert eneste år. Samtidig har knapt noen overskudd økonomisk og helsemessig til å ta kampen mot staten. De første rundene i retten var Merete Nesset også med som saksøker, hun opplevde imidlertid prosessen så belastende at hun ble dårlig. Eidvik står derfor alene igjen i rettsaken.

Økonomisk har denne rettsaken bare vært mulig fordi ICJ-Norges (den norske avdelingen av International Commission of Jurists) pro bono-gruppe, advokatene og andre støttespillere allerede har arbeidet hundrevis av timer gratis.

Eidvik sier hun fører saken for de unge i dag, for saken er mye større enn hennes egen. Våre grunnleggende menneskerettigheter skal beskytte oss, men hver dag utsettes altfor mange for umenneskelig behandling i psykisk helsevern.

Vil ta saken videre til Strasbourg om nødvendig

Denne saken er den første knyttet til tvangsbruk i psykisk helsevern som kommer opp for retten fra ICJ-Norges pro bono-gruppe for menneskerettighetssaker. Søkelyset rettes mot staten og dens ansvar for konkret etterlevelse av menneskerettigheter i psykiatrien. Både Inger-Mari og hennes team er innstilt på å føre saken hele veien, også internasjonalt om nødvendig. I Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg har Norge allerede opparbeidet seg et frynsete rykte.

Saken føres av Føniks Advokater og professor Mads Andenæs, med støtte fra ICJs pro bono-gruppe med blant andre tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund.

Skribent: Anthonie Opsahl Schnell

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683