Formidabelt seminar på Litteraturhuset

Oplus_131072

Tema for Mad in Norways seminar 29.11 var «Hvis det ikke er psykisk sykdom-hva er det da?» Kvaliteten over årets seminar var formidabel og et eneste høydepunkt!

Alle bidragsytere fylte sine tildelte tjue minutter med engasjement og det var stor allsidighet både i faglig forståelsegrunnlag og presentasjonsform. Vår leder Jan-Magne T. Sørensen bøy som alltid raust på seg selv.

Det var rett og slett en forfriskende og inspirerende dag! Det var så eksepsjonelt bra fra ende til annen at Mad in Norway har lagt listen fryktelig høyt for seg selv i 2025.

Sjefredaktør Birgit Valla ledet oss elegant gjennom dagen. For hver tredje avsluttede foredrag, var det felles samtale ledet av Valla. Her fikk publikum anledning til å komme med skriftlige spørsmål. Dette ga rom for dialog med publikum og rom for refleksjon.

HÅP OG OPTIMISME

Her var mennesker samlet som har jobbet for et paradigmeskifte innenfor psykiatrien i flere tiår, også stemmer fra tunge faglige miljøer. Det var nesten halleluja stemning i salen, ikke i den religiøs betydning selvsagt, men en tilfredshet over noe vi har ventet på lenge endelig skjer. Vegard Høgli er samfunnsmedisiner og redaktør i Mad in Norway. Han oppsummerte dagen blant annet slik:

-Å se denne forsamlingen her gjør meg emosjonell. De gir håp og optimisme, nå begynner snøballen å rulle. Nå begynner det å bli så mange stemmer, også fra seriøse, tunge faglige miljøer.

HVA MÅ TIL FOR Å FÅ TIL EN ENDRING?

For å kunne gi en bedre helsehjelp, mener Høgli vi må påvirke forskningen så den blir ærlig og ikke biast, at den nedfeller seg i faglige retningslinjer som igjen følges opp av lovgivningen på feltet. Det er nødvendig skal vi komme noen vei.

Tore Ødegård er psykiatrisk sykepleier og redaktør i Mad in Norway. Han sier vi må styre unna en løsning som ligner den forrige.

– Vi må holde oss unna noe så dogmatisk som diagnosene. Vi må lete etter et langt mer alment menneskelig språk. I dag har vi et språk som lager et skille og opprettholder et skille. Psykiske plager er fenomener i et menneskeliv.

Mette Ellingsdalen er leder av WSO og redaksjonsmedlem. Hun presiserer den helt essensielle betydningen av ikke å bli definert utenfra som et objekt, men være et subjekt.

-Vi er både rettighetssubjekt, subjekt i relasjon og helsesubjekt. Hvis vi tenker at vi skal bygge noe som er annerledes, er det en kjerne å tenke at vi er et subjekt.

Ikke vær lei deg for at du ikke fikk med deg dagen, for opptakene er å finne på youtube! Vi anbefaler deg å sette av tid, du kommer ikke til å kjede deg!

Klikk her og få med deg seminaret som ligger ute i sin helhet.Vil du ha seminaret med deg i riktig rekkefølge, starter du med nederst video. Enjoy!

Skribent: Anthonie Opsahl Schnell

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683