Hvite Ørn på Arendalsuka

FB_IMG_1723616998818

Priser på overnatting tredobles under Arendalsuka, Hvite Ørn fant imidlertid en rimelig airbnb-leilighet i Grimstad. Vi priste oss lykkelig over ikke å være bundet opp til en stand, og dermed mulighet for å oppsøke paneldebatter og sentrale samfunnsaktører.

«Alle» politiske partier hadde stand på Sam Eydes plass og vi promoterte filmen «The Recovery Channel» for dem alle. Filmen vises i dag klokka 17. Velkommen om du er i nærheten!

Et sted med mye energi!

Det er totalt 2140 arrangementer på Arendalsuka, så promotering trengs! Responsen var udelt positiv. Vi møtte engasjerte folk og fikk gode samtaler, også med andre bruker- og interesseorganisasjoner.

NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR); Mental Helse; Landsforeningen for Pårørende og Etterlatte innen Psykisk helse og ROP-lidelser (LPP); Norsk psykologforening; Norsk Psykiatrisk forening (Npf) har sammen kommet med en felles erklæring for å stå mer samlet utad. Erklæringen minnet om psykisk helses svar på Barnekonvensjonen. Vi tviler på nytten med initiativet, men vi fikk anledning til å oppsøke leder i Norsk Psykiatrisk forening Lars Lien. I forbindelse med lansering av initiativet deltok han i paneldebatten «En bedre psykisk helse – Brukere, pårørende og profesjoner sammen!»

Vi anbefalte han å lese vår flyer. Den peker på dagens egentlig problem i norsk psykiatri som verken handler om «Pilleskam» eller mangel på enighet hos brukere og fagfolk, men at Norge har ignorert internasjonale krav og føringer for psykiatriske helsetjenester. WHO og FN mener nemlig at vi må bort fra Liens biomedisinsk forståelse og tilby rettighetsbasert, humanistisk og recovery orienterte tjenester. Årsak er mange, blant annet at vi mangler resultater i dagens tradisjonelle psykiatri. Mange ganger skader den mer enn den hjelper.

Flyeren var ment som en provokasjon – og han tok høflig imot, vel vitende om at han mer enn noen annen promoterer den biomedisinske forståelsen med sin skandaløse kronikk i Aftenposten om «Pilleskam.»

Men han hadde sett filmen The Recovery Channel, den kan så frø og inviterer til debatt.

«En viktig film for deg som helseminister!»

På ettermiddagen satt vår nye helseminister Vestre fordypet i et hektisk intervju med Klassekampen på Sam Eydes plass og snakket om en dyp kjærlighet til velferdsstaten. Tidligere på dagen fikk vi med oss Vestre i årets helsedebatt om psykisk helse (oppspill ved Martin Gray, ansvarlig redaktør Dagens medisin, Nina Kristiansen fra Forskning.no moderator).

Hvite Ørn benyttet anledningen til et møte med helseministeren og fikk 2 minutter med mellom to intervju. Vestre fremstod som en følsom fyr, hilste vennlig på oss, lyttet interessert da vi sa han som helseminister må få med seg filmen «The Recovery Channel.» Til slutt fikk han vår flyer fra Hvite Ørn før han hastet videre, dessverre vekk fra Arendal mange timer før visningen av filmen i dag klokka 17.

Mange misliker Arendalsuka sterkt, et minglested for politikere, journalister og PR folk. Men energien var på topp og det er debatter for enhver smak. Hva med debatten «Pilegrimsvandring på grønn resept?» på ei flott treseilbåt.

Arendalsuka er mye. Og noen ganger veldig berikende.

Skribent: Anthonie Opsahl Schnell

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683