Jeg oppdaget mye mer enn jeg noensinne har gjort hos psykolog

Intervju om recoverykurs april 2023

-Samlingene minnet om Netflix dramaet «Toc Toc». Mennesker med forskjellige diagnoser skal på et psykologkontor, og så dukker ikke psykologen opp og de må snakke med hverandre. Vi får se hva som skjer med de ulike menneskene. Se den, så skjønner du! Her er selvhjelp mellom mennesker som har forskjellige diagnoser og det virker.

Det er første gang jeg møter Gry Cecilie (54), hun har nettopp fullført et recovery-kurs utviklet av Hvite Ørn, det sjuende i rekken. Gry Cecilie er ei lita og meningssterk dame som blir gradvis mer synlig og som vekker min nysgjerrighet og interesse ettersom samtalen skrider frem.

-Jeg oppdaget mye mer på det kurset enn jeg noensinne har gjort hos en psykolog. Min historie er oppvekst av dysfunksjonell karakter, noe som igjen har forårsaket problemer i partnerforhold. Alt har bidratt til CPTSD, en forkortelse for komplekse traumer. Jeg har vært i samtaleterapi før, med ulike psykologer i løpet av livet. Blant annet kognitiv terapi, pakkeløsninger. Jeg prøvde antidepressiva én gang og la på meg 20 kg og ble enda mer deprimert. Det er ikke interessant å gjør igjen.

Selvoppdagelsens gevinst

Gry Cecilie forteller at hun har analysert veldig mye det psykologer har sagt i samtaletimen. Hun har hatt utfordringer med å lese mellom linjene. Istedenfor å tenke selv, spurte hun seg selv hva psykologen egentlig mente med det hun sa og var usikker på rett svar. Hun visste ikke om det var negativt eller positivt ment.

-Var det noe gærn´t med meg eller var det noe bra? Hva ville psykologen at jeg skulle tenke? Det var veldig slitsomt. På Hvite Ørn kurset var det lettere å tenke selv, for jeg oppdaget også mye om meg selv gjennom andres historier.

Istedenfor å bli medisinert til en zombie, erfarte hun å bli hjulpet gjennom forståelse. Selvoppdagelsen var uvant, men nyttig. Hun erfarte at det var mye mer effektivt enn da en psykolog kom med gode råd eller sådde frø som hun skulle tenke på.

-Noen ganger savnet jeg å gi andre råd fordi jeg kjente meg igjen, men det var nyttig å øve seg på ikke å gi råd.

Gry Cecilie forteller at hun har fått mange diagnoser i løpet av livet, og mange er tatt vekk. Hun mener at vi må starte med å undersøke årsaken til problemene for å komme til roten. Nettopp her mener hun kurset fungerer, hun kom raskere til en forståelse gjennom gjensidig tillit og utveksling. 

-Vi var alle på «samme nivå». Med gjenkjennbarhet i andre mennesker historier er man ikke aleine.

Intensive dager med jobbing i par

Det var to dager på rad, tilsammen fire helger. Det var tilsammen 10-12 deltakere fra midten av 20 årene opp til 60 år, flertall jenter. De spiste frokost og lunsj sammen, veldig sund og god mat. Gry Cecilie forteller om sosialt og fint fellesskap skapt gjennom måltider. Kurset startet klokka ti, de som ville kunne starte med frokost før det. De var ferdige ved  fem-seks tiden på kvelden. Sesjonene var på én time av gangen. Det var oppsummering i ring ved starten, etter lunsj og på slutten av hver kursdag. Hun tror kurset kan være vanskelig for lukkede mennesker, samtidig kan andres historier hjelpe dem til å åpne opp.

I sesjonene jobbet vi i par, og byttet på hvem som var forsker og assistent. Vi hadde madrass til disposisjon. Der den som var forsker kunne legge seg for avspenning. Hver kursdag byttet de på hvem de jobbet i par, det gjorde at hun fikk flere ulike opplevelser og mer læring.

– Noen av de på kurset hadde venner som trodde det var en seksuell sekt på grunn av par-arbeid og madrasser.

Gry Cecilie småhumrer når hun forteller dette. Hun synes det var en veldig fin måte de jobbet på. Sammen med medbragt teppe, pute og laken, ga det å ligge på madrassen henne en «rede-opplevelse». Madrassen kunne også brukes som boksesekk for følelser – en hel madrass å bokse på! Det var intensivt, men spennende. Hun syntes tiden gikk fort.

En befrielse

Hun hadde sesjoner med mange ulike personligheter som også hadde mye til felles. Gry Cecilie mener alle mennesker trenger et sted å få ut grumset.

– Man blir sliten, en kaster ut alt en tenker på, både kroppslige ting og uttalelser. Noen var mer utagerende enn andre, de trengte det kanskje fordi de har vært usynlig hele livet mens andre var mer reserverte fordi de ikke vil være synlig. Alle fikk mulighet til å uttrykke alle følelser; sinne, glede, sorg, alt var lov. Det var en befrielse at alt var lov! Så lenge du ikke skader deg selv eller andre. Ikke noe stigma i forhold til enkelte følelser, det var bra.

Ikke «oss og dem»

Kurset ga henne mange gode opplevelser med «mange gode og vakre reiser» som hun uttrykker det. Videre gjorde det godt å være deltagende i et menneskets reise og bidra til å være en god lytter. Hun erfarte å gjøre mye godt for et annet menneske bare ved å være en tilstedeværende lytter og det var veldig fint. Enkelte startet langt nede, og på slutten så var de så glade og blide at de smilte fra øre til øre. Hun er veldig takknemlig for at hun fikk være med på personens selvransakende reise.

-Kurset ble ledet av en som har lært av livet og ulike kurs om alternativ behandling. Det var ikke «jeg er psykolog og jeg skal hjelpe deg. Jeg vet best». Lederne var medmennesker som også lyttet aktivt til oss deltakere. Det ble ikke et «oss og dem» skille. Det synes jeg var veldig ok, befriende.

Gry Cecilie beskriver kurset som et ekstremt godt supplement til den hjelp som aksepteres av politikere, ikke et såkalt kvakksalverkurs for å tjene mest mulig penger.

Alt var gratis, til og med maten. Det koster ikke mye å være medlem av Hvite Ørn, så her er man ikke opptatt av fortjeneste. Her er det oppriktig hjelp, og det kjenner man og det merker man. Og det er det som gjør det så bra, også.

Alle som har fullført et recoverykurs blir invitert til nettverkssamling to ganger i året. Gry Cecilie kommer til å være med på samlingene fordi andre deltakere er folk hun har lyst å ha kontakt med videre i livet, fordi de har noe felles. Hun avslutter:

-Vi ble etter hvert som en liten familie, en venneflokk.

Informasjonskveld om neste recovery-kurs 10. april 2024. Les mer her.

Du kan lese mer om neste recovery-kurs her.

Kurset foregikk på Frogner Seniorsenter og tiltaket var støttet av Bydel Frogner i Oslo

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683